5 vinkkiä työnhakuun: näiden avulla saat työpaikan

Nyt on jo elokuu! Miten tää kesä on taas mennyt näin nopeesti ohi?! Aina mä jaksan ihmetellä sitä, vaikka tää sama fiilis on joka ikinen kesä. 😀 Nyt on kuitenkin vähän eri tilanne kuin muutamina viime vuosina, koska nyt ei tarvitse tuntea sitä ahdistusta kouluun palaamisesta. Jes! Koulujuttuja pitää kuitenkin tehdä, mm. yksi sellainen pikku juttu kun opinnäytetyö, jota en ole vielä edes aloittanut.

Vaikka kouluahdistusta ei olekaan, niin työahdistus korvaa senkin. Tässä kesän aikana on tullut tehtyä osa-aikaisia hommia, mutta olisi kiva löytää joku työ, joka olisi motivoivaa ja innostavaa. Olen viettänyt päiviä työnhakusivustoilla, mutta tuntuu ettei mistään työpaikkailmoituksesta tule sellaista ”wow”-efektiä, joka saisi mut hakemaan kyseistä työtä. Välillä alkaa jo mietityttämään, että onko mulla joku asennevamma kun duuneja on tarjolla vaikka kuinka paljon, sen kun nappaan niistä vain jonkun.

Läheiset kaverit ja tutut tietävät mun kirjavan ja vaihtelevan työhistorian. Olen tämän vuoden puolella saanut jo monta työtä, mutta lopettanut ne syystä tai toisesta (niitä on monia). Se on jo vitsi, että saan työn kuin työn, kun jotkut eivät saa mitään työtä, vaikka hakevat ties kuinka moneen avoimeen paikkaan.

Ei mee nallikarkit aina tasan, mutta tässä muutama vinkki työnhakuun ja miten annat itsestäsi hyvän kuvan työhaastattelussa. Näillä konsteilla olen saanut työpaikkoja, mutta totta kai siihen vaikuttaa koulutus ja työkokemus.

 

1. Panosta työhakemukseen

Työhakemus ja ansioluettelo ovat erittäin tärkeitä. Ansioluettelon tulee olla ytimekäs ja selkeä kasvokuva on plussaa. Mikäli työhakemukseen on mahdollista liittää video, se kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä sen avulla erotut muista työnhakijoista. Moni kokee, että videon tekeminen on epäolennaista, vaikeaa ja aikaavievää. Olen itsekin tehnyt videon ja se oli kyllä ihan kamalaa katsottavaa, mutta rekrytoijat eivät näe sitä samalla tavalla kuin sen itse näkee.

 

2. Ota selvää yrityksestä

On hyvä tietää yrityksestä muutakin kuin haettavan työtehtävän kannalta olennaiset asiat. Ota yrityksestä, sen arvoista ja muista asioista selvää etukäteen vierailemalla yrityksen nettisivuilla. Jos jossain vaiheessa työhaastattelua sinulla on sopiva väli kertoa, että olet tutustunut yritykseen, työnantaja varmasti arvostaa sitä ja se antaa vaikutelman, että olet oikeasti kiinnostunut yrityksestä. Älä kuitenkaan luennoi tai koita päteä, se saattaa vaikuttaa jopa hieman ärsyttävältä.

 

3. Valmistaudu työhaastatteluun

Sääntö numero 1 on olla ajoissa paikalla, sehän on nyt itsestään selvää. Pukeutuminen on myös tärkeä osa työhaastattelua. Vaikka olisitkin hakemassa johonkin työhön, jossa pukeutumisella ei ole väliä, niin työhaastetteluun tulisi silti pukea siistit vaatteet ja hieman laittautua. Mieti myös etukäteen mahdollisia kysymyksiä, joita rekrytoija saattaa kysyä ja kehittele niihin mahdollsia vastauksia. Ainakin itse olen huomannut, että lähes kaikki työnantajat kysyvät ainakin seuraavat kysymykset:

– ”Kertoisitko hieman itsestäsi?”

-”Miksi haet tätä työpaikkaa?”

-”Miksi meidän tulisi valita juuri sinut?”

– ”Mitkä ovat tuleivaisuuden suunnitelmasi ja missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

-”Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?”

Aiheeseen liittyvä kuva

 

4. Vakuuta rekrytoija työhaastattelussa

Työhaastattelussa pitää olla itsevarma ja näyttää, että olet juuri oikea työntekijä heille. Ensivaikutelma on tärkeä ja sen voi tehdä vain kerran. Pidä katsekontaktia yllä ja muista napakka kädenpuristus työhaastattelun alussa ja lopussa. Jotkut rekrytoijat (myös mm. kiinteistönvälittäjät) pitävät oman kätensä löysänä kätteluyvaiheessa, jotta näkevät kuinka napakka työnhakijan kädenpuristus on, koska sekin kertoo jo jonkun verran ihmisestä. Muista olla haastattelussa oma itsesi ja ota rennosti, koska jännittäminen ei auta, se vain pahentaa tilannetta. Työhaastattelu ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole mikään vakava paikka ja huumoriakin saa heittää kehiin (tietenkin riippuen työalasta, ainakin asiakaspalvelualalla huumori toimii). Haastattelun lopuksi rekrytoija aina kysyy ”Onko sinulla jotain kysyttävää?” ja muista aina kysyä jotain! Monet eivät kysy mitään, joten tälläkin kikalla erotut muista hakijoista.

Kuvahaun tulos haulle shaking hands

 

5. Mikäli et tule valituksi

Kaikki vihaavat viestejä, jotka alkavat näin: ”Olemme saaneet rekrytointimme päätökseen ja valitettavasti tällä kertaa valintamme ei kohdistunut sinuun.” Mä oon saanut näitä enemmän kuin jaksan laskea, mutta onneksi niitä ei viime vuosina ole kovin paljoa tullut. Mikäli tämmöinen viesti kuitenkin tulee, soita rekrytoijalle ja pyydä palautetta työhaastattelusta; mitä teit hyvin ja missä olisi parantamisen varaa. Näin voit petrata seuraavaa haastattelua varten.

Aiheeseen liittyvä kuva

 

Tässä vielä muutamia linkkejä, joista saattaa olla apua työnhaussa:

https://www.academicwork.fi/vinkkeja-tyohakemus

https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/artikkelit/tietoa-suoraan-tyonantajalta-tyonhakuvinkit

https://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/

 

Ps. Rakastan työnhakua! ❤

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s